5 tips på hur du hanterar tiden efter studenten

Mathilda från Mathilda & Andrea-podden ger dig sina bästa tips. Du träffar henne och Andrea när de livepoddar på Kunskap & Framtid den 24 november.

Kämpar du med frågan ”vad ska du göra nu då?” Här är fem tips från en som har varit där!

1. Du förtjänar ett break. Ett, två eller tre sabbatsår är inget misslyckande, för många (inklusive mig själv) kan det vara det bästa beslutet någonsin. Ha inte ångest över att du känner dig mindre produktiv än under skolåren, du förtjänar verkligen att bara ta det lugnt. Låt ingen försöka intala dig något annat!

2. Ett “skitjobb” är inte skitjobb. Efter studenten är det många som söker sig till serviceyrken som sällan kräver eftergymnasial utbildning. Jag jobbade till exempel i en delikatessdisk i en stor mataffär. Ett servicejobb innebär ofta obekväma tider och utmanande kunder vilket kanske inte låter som en drömmig tillvaro, men underskatta inte dessa jobb! Här kan du ofta tjäna bra med pengar som du i sin tur kan spara undan till bra och roliga saker, du lär dig mycket och jobbar ofta med många jämnåriga.

3. Det är okej att inte veta om/vad/när du vill plugga. Får du frågan av någon i din närhet så vill du gärna vill ha ett rakt och tydligt svar, men det är helt okej att inte veta! Jag brukar tänka att det såg annorlunda ut på våra föräldrars tid, de hade inte lika många valmöjligheter som oss. Vill du läsa vidare idag så finns det oändligt många vägar att gå, detsamma gäller också om man väljer att inte läsa vidare.

4. Lyssna på dig själv. Varning för klyscha! Men det här är så oerhört viktigt. Ta inget beslut
om det inte är för din egen skull. Börja inte plugga, ta ett jobb, flytta eller stanna kvar hemma för någon annans skull.

5. Det är aldrig förgäves att plugga. Det finns en hel djungel med olika
utbildningar och fristående kurser att välja bland. Det är såklart inte lätt att veta vad som är
rätt och vad du kommer tycka är roligt. Det kan mycket väl vara så att du hoppar av en
utbildning eller känner dig besviken efter att ha avslutat en kurs. Se inte detta som ett
misslyckande, utan som ett steg närmare det du vill göra genom att utesluta det du inte vill
göra.

Vem är jag?
Jag heter Mathilda Lundqvist, du kanske känner mig bäst ifrån Mathilda & Andrea-podden. Jag är 21 år gammal och bor i västra Stockholm. Förutom podcasten jobbar jag heltid med mina sociala medier och driver en vegetariskt matinriktad blogg på Veckorevyn. Jag har även ett stående matuppslag i den fysiska tidningen där jag delar med mig av mina favoritrecept. Jag har precis lämnat tre terminer av studier inom media och kommunikation bakom mig och nu till hösten börjar jag på journalistprogrammet. Jag drömmer om att jobba som matkreatör och inspirera till att våga välja vego!