"Det är viktigt att våga prata om hur man mår, speciellt när man inte mår så bra"

På årets Kunskap & Framtid är psykisk ohälsa ett av årets teman och just det kommer bland annat William Spetz prata om. Med sig på scenen kommer han ha sällskap av ingen mindre än ståuppkomikern Johanna Nordström. Under en timme full med massa humor och insikt kommer de båda att prata om bland annat självkänsla. Hur uppfattar vi oss själva egentligen? Varför jämför vi oss så mycket med andra? Hur påverkar sociala medier vår självkänsla? Hur kan det vara så att man känner sig fantastisk ena sekunden och helt plötsligt känna i nästa att man inte kan någonting? Och hur gör vi oss mer stabila på riktigt? Går det?

Varför ska man komma och lyssna till dig/er på Kunskap & Framtid i Göteborg?
—För att det blir kul! För att Johanna Nordström är Sveriges roligaste och kommer få oss alla att bli superglada.

Jag tror att ens självkänsla hänger starkt ihop med vad vi vågar göra i livet. Och om vi under en timme på Kunskap & Framtid kan inspirera varandra, dela med oss av våra tvivel och prata om varför man ska kasta sig ut ändå så känner jag snarare, varför ska man inte komma?


William Spetz.
Foto: Josefine Bäckström

Hur kan man träna på att höja sin självkänsla?
Låt inte en dålig självkänsla påverka dina handlingar. Vi får tvivla, vi får tveka, för det är naturligt och det kan också vara en drivkraft, men så fort vi låter självkänslan påverka om vi gör något eller inte, det är då det blir osunt. Så det är nog svårt att aktivt höja den bara genom ett tankesätt, men pushar du dig själv att göra saker även när du tror att du inte kan – och sedan klarar det, då tror jag att den kommer växa över tid.

Hur påverkar sociala medier vår självkänsla?
—Sociala medier gör ju att vi jämför oss mycket med varandra, och det är okej, bara man inte är för hård mot sig själv. Det finns också mycket positivitet på sociala medier som faktiskt stärker oss. Till exempel personer som delar med sig av sådant man känner igen sig i, kroppsaktivism eller bara representation där man ser att det finns fler som känner som jag. Jag tror att de kan påverka vår självkänsla negativt, när vi jämför oss för mycket med andra – men framförallt tror jag att de ger oss tillhörighet och är en viktig plats att växa på.

Är det för mycket fokus på att leva upp till olika saker och ting inom sociala medier?
—Ibland, men allt handlar om vad du söker dig till och vilka du följer. Det är klart att du kan må sämre om du bara följer folk som står för yta, men gör man det? Man följer väl det som får oss att må bra? Jag tror och hoppas det är så.

Vad tycker du bör lyftas fram/ändras mer i sociala medier?
—Jag tycker att vår generation har blivit så bra på sociala medier. Jag tror att sociala medier gör oss socialare, gladare och smartare. Jag vill ha ännu mer sånt. Ännu mer samhörighet och ännu mer plattformar där folk kan enas och mötas. Som vissa peppgrupper på Facebook, vet att det finns en ”tjejgrupp” på Facebook där många tusen tjejer har ett eget rum att lyfta varandra på.

Vad kan vi göra för att lyfta/hjälpa andra med sin självkänsla?
—Lyfta varandra, bekräfta varandras personlighet och sätt att vara lika mycket som vi bekräftar utseendet.

Vad tycker du att självkänsla står för?
—Att inte definiera sig själv utifrån prestation eller vad andra tycker, utan att i grund och botten känna att man är värd något.

Vad gör du för att stärka din självkänsla?
—Omger mig med mina bästa vänner, gör saker som får mig att må bra, kastar mig ut och gör saker jag inte tror jag kommer klara.

 

Se William Spetz på Kunskapsscenen fredagen den 22 november, kl. 14:00

Artikeln är skriven av:
Tina Gardsten