Trots fallande konjunkturer: stark framtidstro på Kunskap & Framtid

Ett oroligt omvärldsläge och hotande lågkonjunktur verkar inte grusa sistaårsgymnasisternas drömmar och framtidsplaner. Det visade sig på jobb- och utbildningsmässan Kunskap & Framtid, som avslutades i lördags på Svenska Mässan.

 
Årets Kunskap & Framtid hölls 24–26 november. Mässan, som fick skjutas upp två gånger på grund av pandemin, gick senast 2019.
– Det kändes som att behovet av en fysisk mässa nu var större än någonsin, säger Maria Wimnell, affärsansvarig för Kunskap & Framtid.
– Vi fick också uppleva en välbesökt, glädjefylld och mycket intensiv mässa.

 
Flera utställare vittnar om en ovanligt hög motivation hos besökarna, som ofta var pålästa och hade specifika frågor om utbildningar och jobbmöjligheter.
– Det kan vara så att nedgången i ekonomin och det oroliga världsläget har triggat många unga att verkligen sätta sig in i vad som händer och vad man vill satsa på för egen del, tror Maria.

 
Mässan samlade 80 utställare – universitet, högskolor, YH-utbildningar, förmedlare av utlandsstudier, arbetsgivare, myndigheter och organisationer –och hade närmare 8 000 besök, övervägande av sistaårselever på gymnasiet.
– Vi hade också fler lärare bland besökarna i år, vilket vi är glada för. Många elever fick uppgifter att lösa här på mässan för att sedan redovisa svaren i klassen. Ett jättebra lyft för alla inblandade, menar Maria.

 
Ett återkommande inslag på årets mässa, som drog väldigt många besökare, var Blåljusområdet, där bland annat polisen, räddningstjänsten och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, medverkade.
Yrkesscenen var ett annat nytt och populärt initiativ. Där berättade yrkesverksamma från vitt skilda branscher personligt om sina jobb.
Det var även tätt med åhörare vid Inspirationsscenen, där man kunde lyssna till välkända influencers, så som Clara Henry och Veckorevyns Irena Pozar. Här fick besökarna även chans att upptäcka utbildningar man inte visste fanns.
– Dessutom rapporterar utställare om att deras egna seminarier varit mycket välbesökta. Det glädjer oss lite extra, säger Maria Wimnell.

 
 

Så här tyckte några utställare om Kunskap & Framtid 2022

 
Emil Andersson, projektledare, Linnéuniversitetet:
“Det har varit fantastiska dagar i Göteborg! Vi mötte en hunger på årets mässa, som vi inte upplevt tidigare. Besökarna var mer intresserade, mer aktivt uppsökande. Flödet i vår monter var extremt bra. Det verkar som att behovet av information och saknaden av en mässa ökat under pandemin.”

 
Björn Jensen, VD Sverige, Blue Water Shipping:
“Vi är förbluffade över det stora intresset på Kunskap & Framtid, där vi var med för första gången. Vi behöver rekrytera och fick över 100 ansökningar till vår internationella traineeutbildning, vilket vi är väldigt nöjda med.”

 
Anna Hansback, event manager, YH-torget:
“I år tog vi ett nytt initiativ. För att göra det lätt att hitta rätt samlade vi åtta yrkeshögskolor på samma ställe, YH-torget. Tillsammans erbjuder de ett stort antal utbildningar, framtagna i nära samarbete med näringslivet. Att YH ger en möjlighet till yrkesinriktad utbildning som verkligen leder fram till ett jobb verkade många uppskatta. Satsningen blev väldigt lyckad, vårt torg fylldes av intresserade och motiverade besökare. Responsen har varit helt fantastisk!”

 
 

…och så här tyckte några besökare:

 
Lisa Larsson, 18 år, Skövde:
“Jag hade faktiskt inga idéer om framtiden när jag kom till mässan. Men jag har fått så mycket inspiration genom att prata med utställarna, det har fört mig framåt. Nu är jag sugen att satsa på nånting inom vårdsektorn.”

 
Alva Glimstrand, 18 år, Vänersborg:
“Mina förhoppningar på mässan var att hitta en skola som passar mig, jag vill bli lärare. Jag har hittat flera olika alternativ, så nu blir det svårt att välja.”

 
Jacob Rosenqvist, 18 år, Göteborg:
“Det bästa med mässan var att ta del av vad universiteten kan erbjuda. Jag är intresserad av arkitektur. Både Chalmers och Lund har intressanta program.”

 
 
Vill du veta mer?
Kontakta Maria Wimnell, affärsansvarig för Kunskap & Framtid på Svenska Mässan, tel 031-750 89 01, [email protected]