Rena myllret på mässgolvet – stor ökning på Kunskap & Framtid!

Det är inte bara gymnasister som står i valet och kvalet, jämför utbildningsvägar och hoppas på att finna drömyrket.

Årets Kunskap & Framtid, som avslutades i lördags på Svenska Mässan, lockade även ett stort inslag av unga vuxna som jobbat några år men nu funderar på ett karriärbyte.

 

Intresset för jobb- och utbildningsmässan Kunskap & Framtid, som pågick 23–25 november, var större än på flera år. Hela 8 924 besök registrerades, en ökning med 26 procent jämfört med fjolårets mässa.

– Vi hade en strid ström av besökare alla mässdagar. Det myllrade, nästan kokade i hallarna, säger Maria Wimnell, affärsansvarig för Kunskap & Framtid.

– Utställarna vittnar om intressanta samtal med motiverade och vetgiriga besökare, ofta med specifika frågor om utbildningar och jobbmöjligheter.

 

Årets mässa samlade 87 utställare, även det en ökning. Universitet och högskolor från hela Sverige fanns på plats, liksom YH-utbildningar, förmedlare av utlandsstudier, myndigheter, organisationer och flera arbetsgivare.

Majoriteten av besökarna var, precis som vanligt, sistaårselever på gymnasiet. Men i år ökade även intresset från vuxna besökare markant.

– Att locka fler unga vuxna är en medveten strategi från vår sida. Vi vill fånga upp personer som kan ha jobbat några år, men nu vill studera vidare eller se sig om efter ett nytt arbete – kanske i en helt ny bransch, förklarar Maria.

 

Att väcka inspiration var ett genomgående tema på årets mässa. Ett exempel var de många prova på-aktiviteter och tester i montrarna där besökarna själva kunde testa sina anlag och förmågor.

Ett annat var de två föreläsningssalarna, med ett löpande program under hela mässan, där bland annat studenter berättade om utbildningar och svarade på frågor om hur det är att studera vid universitet och högskolor.

 

Det var fullsatt framför Inspirationsscenen när mässan invigdes av ÖB Micael Bydén, som även talade om Försvarsmaktens många befattningar och hur man kan göra skillnad för Sveriges säkerhet och demokrati.

Hockeystjärnan Joel Lundqvist samlade också stor publik då han berättade om sin karriär, framtidsplanerna och hur man håller motivationen vid liv.

Allra störst uppståndelse blev det när dansbandsfenomenet Lucianoz intervjuades på scenen om att våga tro på sina drömmar, om sitt genombrott via TikTok och den storartade succén i TV och på scener runt om i landet. Dessutom bjöd han, till publikens förtjusning, på två av sina låtar.

 

Ta sticket mot HPV var ett nytt initiativ för året, där besökare i åldern 24–29 erbjöds gratis vaccination mot HPV och livmoderhalscancer, i Västra Götalandsregionens regi.

– Ett viktigt initiativ som kan rädda liv och som vi tycker hör hemma på vår mässa som ju vänder sig till unga vuxna, säger Maria Wimnell.

Återkommande inslag som Blåljusområdet, YH-torget och Vägledningstorget samlade mängder av besökare.

– Dessutom rapporterar flera utställare om väldigt god respons på deras egna seminarier i föreläsningssalarna. Vilket glädjer oss lite extra, förstås.

 

 

Så här tyckte några utställare om Kunskap & Framtid 2023

 

“Vi har haft ett otroligt tryck i montern! Vi hade med oss 20 studenter, de har haft fullt upp att tala med besökare. Störst intresse har varit kring industriell ekonomi och programmen för civilekonomer, civilingenjörer och läkare. Vi märker också en ökad efterfrågan på fristående kurser, där man kan designa sin egen utbildning. 2 000 av våra kataloger har gått åt, vi är jättenöjda!”
Heidi Johansson, teamledare, Linköpings Universitet

 

“En kanonmässa! Den var bra i fjol också, men ännu bättre i år. Vi har haft personliga möten med hundratals gymnasieelever, det känns verkligen att vi connectat. Det är givande och väldigt, väldigt kul att vara här.”
Filippa Törnwall, kommunikatör, Malmö Universitet

 

“Vi fick en fantastisk respons! Mängder av ungdomar besökte montern, de har varit nyfikna, målmedvetna och supertrevliga. Många ställde specifika frågor, bl a om lönen. När vi talar om att ingångslönen passerat 30 000 blir de glada. Vi fick också frågor om hur farligt yrket är. Då fick vi berätta om alla övningar och förberedelser som hör till yrket – om utbildningen och hur man söker till Polishögskolan. Det känns som att vi träffar helt rätt målgrupp på mässan.”
Sanela Kacapor, kommissarie, Polisen Storgöteborg

 

 

Så här tyckte några besökare

 

“Jag är inriktad på att läsa vidare inom IT och jobba med datorer. Bra att det mesta finns samlat här på mässan. Jag har bl a besökt Chalmers, Högskolan Väst och Lunds universitet, alla har intressanta program.”
Jacob, 18 år

 

“När jag kom hit visste jag inte vad jag ville göra efter plugget. Det var kul att testa jägarvilan i Försvarsmaktens monter. Men mest intresserad blev jag av Kriminalvården, det verkar absolut vara ett framtidsyrke!”
Rebecka, 18 år

 

“Efter gymnasiet började jag jobba som personlig assistent. Men nu vill jag gå vidare, kanske hitta en utbildning inom ekonomi eller juridik. På mässan har jag även upptäckt vårdyrken som kan passa mig. Utbudet är ju jättestort!”
Anita, 22 år

 

Fotograf: Natalie Greppi