Testa dina kunskaper om EU

Om du är medborgare i ett EU-land är du också automatiskt EU-medborgare. Vad betyder detta i praktiken? Och vad har EU-medlemskapet inneburit för Sverige? Här hittar du mer information om EU-projektet, och länkar till spel där du kan testa dina kunskaper om EU.

Vill du veta vad EU gör, hur det hela började och hur EU fungerar? Då är den här broschyren ett bra ställe att börja på: EU och jag >>

Här får du veta hur EU bildades, vilka värderingar vi delar, vem som gör vad i EU och hur allt detta påverkar dig i din vardag. Du får också lära dig om de många utmaningar som EU står inför i dag – utmaningar som också kommer att påverka din framtid.

83 procent av svenskarna känner sig som europeiska medborgare – en högre siffra än genomsnittet för unionen. Men vad innebär det i praktiken? Läs mer om dina rättigheter och hur du kan påverka vad som händer i EU genom att rösta i val på olika nivåer, och andra sätt att göra din röst hörd: Europeiskt medborgarskap – vad är det? >>

EU har byggts upp under lång tid. Det är ett ständigt pågående projekt, och snart kommer det att vara din generations tur att välja vad som ska göras härnäst.

Möt EU-minister Hans Dahlgren

Den 19 november medverkar Sveriges EU-minister Hans Dahlgren på Kunskap & Framtid. Då kan du passa på att ställa dina frågor om EU. Gå till programpunkten här >>

Testa dina kunskaper om EU

Vad är EU?
Europeiska unionen har sedan starten utvecklats och blivit större med allt fler länder som samarbetar för att skapa en bättre framtid tillsammans. Men hur mycket vet du om EU? Vet du till exempel vad som gör EU unikt och hur många länder som är med?
Quiz: Vad är EU?

Hur fungerar EU?
Vet du vem som bestämmer vad i EU? Testa dina kunskaper om de viktigaste EU-institutionerna och de personer som jobbar för dem.
quiz: hur fungerar EU?

Hur påverkar EU min vardag?
Har du någon gång undrat vad EU gör för dig? Följ Anna från Sverige och se om du kan lista ut hur EU påverkar hennes vardag.
quiz: hur påverkar EU min vardag?

Vad står på EU:s dagordning?
Vet du vad EU gör för att hantera utmaningar som arbetslöshet, migration, klimatförändringar och terrorism?
quiz: Vad står på EU:s dagordning?