Ny samverkan stärker Kunskap & Framtid – visar fler vägar framåt

En självklar mötesplats för unga vuxna som ska börja studera eller jobba. Det är målet med samarbetet mellan Göteborgsregionen och jobb- och utbildningsmässan Kunskap & Framtid. 

 

Populära föreläsare med forskaren Emma Frans i spetsen. Studenter som pratar om studentlivet. Universitet, YH-utbildningar, arbetsgivare och organisationer från hela landet. Det ska locka till besök och framtidstro när Kunskap & Framtid slår upp dörrarna i november.
 
– Det finns olika framtida vägar att gå. Det är mötesplatsens viktigaste signal till alla: att skapa framtidstro, oavsett om man ska läsa vidare på en universitetsutbildning, ta sin gymnasieexamen eller börja jobba.
 
Orden kommer från Lena Sjöstrand. Hon jobbar med skola och arbetsliv på Göteborgsregionen. Tillsammans med sina kollegor arbetar hon för att rusta regionens elever inför framtiden med hjälp av olika plattformar och verktyg. Allt för att de ska kunna göra kloka val i framtiden. Det är där mötesplatsen Kunskap & Framtid kommer in i bilden.

 

Visa vägar framåt

– Samarbetet handlar om hur vi tillsammans kan göra Kunskap & Framtid mer relevant för fler besökare, samtidigt som vi integrerar de utvecklingsområden vi dagligen arbetar med inom Göteborgsregionen. Vi fokuserar på att hjälpa barn och unga att välja sin framtid och att visa dem möjliga vägar framåt.
 
Vägarna är många. Därför vill Göteborgsregionen och Kunskap & Framtid se till att ha en bredd för att inkludera många.
 
– Vi kan kraftsamla kring budskap för många ur ett regionalt perspektiv. Här handlar det till exempel om ett nära samarbete med skolorna, så att de använder mötesplatsen i studie- och yrkesvägledningssyfte, säger Lena Sjöstrand.

 

Vill inspirera och informera

Det är ett späckat schema när Kunskap & Framtid öppnar dörrarna den 21 november 2024. Representanter från universitet, högskolor, folkhögskolor, yrkeshögskolor och arbetsgivare finns på plats för att informera om studier och arbete. Dessutom finns studenter från exempelvis högskola och universitet på plats för att svara på frågor och informera om hur det verkligen är att studera efter gymnasiet. Hur man till exempel kan tänka kring studielån, studentboende och studieteknik.
 
I år kommer mötesplatsen ha två scener på mässgolvet: Den ena med fokus på inspiration medan den andra är yrkesinriktad. Valentina Arvidsson, programansvarig på Svenska Mässan, berättar mer:
 
– Inspirationsscenen ska precis som det låter inspirera besökarna, främst gymnasieelever i årskurs tre, med ny kunskap och information om framtiden. Även praktiska ämnen som CSN, studielån och bidrag. Vi har studentpaneler där studenter delar sina erfarenheter om ekonomi, boende och studentliv. Besökarna kan ställa frågor till panelerna och få generell information om viktiga ämnen som ekonomi, hälsa och välmående, säger hon.

 

Känd forskare och börshaj som föreläsare

En av årets föreläsare är ekonomiprofilen Andra Farhad, grundare av Börshajen, som ska prata om ekonomi och investeringar. Forskaren Emma Frans ska också föreläsa på Kunskap & Framtid i höst.
 
– Hon kommer att prata om källkritik och hur man bedömer informationens trovärdighet, vilket är särskilt relevant idag med mängden information som flödar överallt, förklarar Valentina Arvidsson.
 
– Michel Tornéus, före detta friidrottare, och hans bror Patrick Tornéus, polis, ska föreläsa om uppväxten i en förort och hur de nått sina mål. Vi vill inspirera ungdomar att tro på sina möjligheter oavsett bakgrund och lyfta det positiva. Visa att det finns hopp och möjligheter, säger hon.

 

Inspirerande yrkeshistorier och starta eget-fokus

På Yrkesscenen kommer bland andra poliser, brandpersonal, sjuksköterskor och ekonomer byta av varandra. Förutom att kunna ställa frågor till yrkespersonerna vill mötesplatsen visa vilka karriärmöjligheter som finns efter studierna. Starta eget, till exempel. Det ska Hanna Lauste och Linn Rosenqvist från företaget Herbox, som tillverkar automater med mensskydd för offentliga toaletter, föreläsa om.
 
– Vi kommer även ha representanter från yrkeshögskolor och folkhögskolor som berättar om studier och jobbmöjligheter efter utbildningen samt förklarar skillnaderna mellan folkhögskola och universitet, berättar Valentina Arvidsson.

 

Stödmaterial ska underlätta besöket

Tillbaka till målet att vara så bred som möjligt för att inkludera alla målgrupper. För Lena Sjöstrand på Göteborgsregionen förklarar att långt ifrån alla ungdomar vet vad de ska göra efter gymnasiet. En del har inte ens samma valmöjligheter.
 
– Det är inte alla som har möjligheten att klara gymnasieexamen. De ungdomarna kan inte komma till en mötesplats där det enbart finns information om högskola och universitet. Den dörren är stängd just där de befinner sig. Då är vuxenutbildning, folkhögskola och arbetslivet vägarna framåt. Vårt mål är att kunna visa vägarna för dem. Så de ska ska känna att “det finns en schysst väg även för mig”, säger hon.
 
Här handlar det om att hjälpa besökarna att förbereda sig för att göra besöket så kvalitativt som möjligt. Därför har Kunskap & Framtid i samarbete med Göteborgsregionen tagit fram ett stödmaterial för skolor inför, under och efter besöket på mötesplatsen. Med hjälp av Göteborgsregionens stora nätverk ute i kommunerna hoppas de nå ut till fler. De har också satt ihop en referensgrupp med gymnasieelever som ska hjälpa samarbetet vidare genom att se vilka utvecklingsmöjligheter som finns för att optimera samverkan mellan skola, mötesplats och besökare.
 
– Vi måste ha med oss skolan, det är så viktigt. För det är lärare, rektorer och studievägledare som ska avsätta tid och planering inför ett besök på Kunskap & Framtid. Där vill vi bidra med allt vi kan för att hjälpa ungdomarna till en bra framtid, säger Lena Sjöstrand.