Realgymnasiet i Göteborg och Västerhöjdsgymnasiet i Skövde ser Kunskap & Framtid 2024 som en självklar del i att hjälpa sina elever hitta rätt väg efter gymnasiet. Genom att delta i mässan får eleverna en bredare bild av sina framtida möjligheter – och med rätt förberedelser blir besöket ett konkret steg mot både studier och jobb.
För Västerhöjdsgymnasiet har mässbesöket blivit en återkommande och obligatorisk del av skolans vägledningsarbete. Louise Gidlund, studie- och yrkesvägledare på skolan, beskriver hur de strukturerar besöket så att alla elever från studieförberedande program får möjlighet att delta.
– Vi bokar bussar för eleverna och gör mässan till ett obligatoriskt moment. På det sättet får alla chansen att upptäcka något nytt, även de som kanske inte vet vad de vill göra efter studenten, förklarar hon.
Genom att organisera besöket på det här sättet ser skolan till att eleverna får tid att reflektera över olika utbildningar och karriärmöjligheter. Louise lyfter fram att mässan erbjuder något som är svårt att förmedla i klassrummet.
– Jag har informationspass med alla treor där vi pratar om eftergymnasiala alternativ. Då går jag igenom högskola/universitet, bostad, ekonomi, folkhögskola, bemanningsföretag, Arbetsförmedlingen, men detta tillfälle räcker inte. Jag lägger bara grunden, säger Louise och fortsätter.
– På mässan får de en djupare förståelse, som vad YH-utbildningar är och vad högskolepoäng innebär. Där kan de börja planera, titta på informationstillfällen och utställare, och skapa sitt eget program så att de är förberedda när de kommer in i hallen med alla människor. Det är viktigt att veta vad man vill se och att planera sin tid för att verkligen få ut så mycket som möjligt.
Nya perspektiv för Realgymnasiets elever
För Realgymnasiet i Göteborg har Kunskap & Framtid blivit en viktig del av elevernas studievägledning, och Matilda Branning, en av skolans studie- och yrkesvägledare, ser ett stort värde i att eleverna får möta framtida utbildningsvägar på nära håll. Hon menar att även om skolan gör sitt bästa för att hålla eleverna uppdaterade, erbjuder mässan något unikt.
– Det dyker hela tiden upp nya utbildningar och yrkesvägar som vi inte alltid har full koll på. Genom att vara på plats får eleverna en chans att själva utforska och upptäcka, vilket ger dem ett bredare perspektiv.
Realgymnasiets elever förbereds inför mässan genom diskussioner under mentorstimmarna, där de får gå igenom vad mässan innebär och tidningen Framtidsvalet och fundera på vilka områden som intresserar dem mest. Matilda berättar att det ofta leder till att eleverna går från osäkerhet till klarhet.
– För våra treor handlar mycket om framtiden och studenten, och vi vill ge dem en så bred bild som möjligt av vad de kan göra. På mässan finns allt från utlandsstudier till universitet, högskolor, yrkeshögskolor och mer. Många är intresserade av att kombinera studier med praktiska inslag, och vi vill erbjuda ett så stort utbud och så många valmöjligheter som möjligt. Kanske upptäcker de något de inte ens visste fanns.
Från inspiration till konkret vägledning
För både Realgymnasiet och Västerhöjdsgymnasiet är mässan inte bara en chans att samla information, det är också en möjlighet för eleverna att få personlig kontakt med skolor, universitet och yrkesutbildningar. Det är något som både Louise och Matilda ser som avgörande för elevernas framtida val.
– Syftet är att vidga deras perspektiv, eftersom det kan vara svårt som vägledare på en stor skola att nå fram med allt som finns. Att dessutom gå in i detaljer om varje utbildningsform som universitet, folkhögskolor och yrkeshögskolor skulle vara ett enormt arbete för en skola. Mässan blir därför ett bra sätt för eleverna att själva upptäcka, vilket skapar ringar på vattnet, säger Louise Gidlund.
På Realgymnasiet hoppas Matilda Branning att besöket ska leda till att fler elever vågar tänka större kring sina framtida val.
– Jag hoppas att det ska ge eleverna mycket inspiration till framtiden och att vi efteråt kan fånga upp det på mentorstiden, så att det blir levande under hela året.
Ett besök med långsiktiga effekter
För både Realgymnasiet och Västerhöjdsgymnasiet är Kunskap & Framtid helt enkelt mer än bara en dagsutflykt. Det är ett konkret verktyg och ger eleverna möjlighet att själva utforska olika utbildningar och träffa representanter från skolor och universitet, för att få en bättre förståelse för sina framtidsval.
– För många som kommer från icke-studievana miljöer kan tankarna börja snurra när de inser att högre studier faktiskt är tillgängligt för alla. Även om man själv inte har akademiskt utbildade föräldrar kan man ändå studera. Det tar bort rädslan, särskilt för de som kanske inte hade undersökt möjligheterna på egen hand. De flesta som vi åker med har tankar om att plugga vidare, men de vet inte vad eller när. Kunskap & Framtid är ett sätt att få igång den processen, avslutar Louise Gidlund.
Fotograf, bild till höger: Skövde kommun/Mattias Nilsson
Registrera dig för ett besök på årets Kunskap och Framtid
Till biljetter