Framtiden – nytt jobb, ny utbildning – kan kännas diffus och avlägsen.
Men för de 10 000 som besökte årets Kunskap & Framtid blev den både tydligare och mer gripbar.
Såväl för villrådiga gymnasister som för en växande andel unga vuxna med karriärbyte i tankarna.
18-årige Amel Softic, som går sista året på Njudungsgymnasiet i Vetlanda, är ett exempel. Han kom till Kunskap & Framtid med tanken på att läsa vidare till ingenjör – eller kanske ekonom.
– Jag har inte riktigt bestämt mig. Mässan är ett väldigt bra ställe att spana in vilka högskolor som finns. Jag har kollat på Chalmers, KTH och universiteten i Linköping och Jönköping. Alla är intressanta och har bra erbjudanden, som jag nu kan jämföra på ett bättre sätt.
Vill pröva något nytt
23-åriga lastbilschauffören Ronja Eriksson från Varberg besökte mässan av ett annat skäl:
– Jag börjar känna mig lite trött på mitt jobb. Det är roligt ibland, men ibland är det skit. Jag vill prova något helt annat, jag vill jobba med människor. Inom vården eller genom att plugga vidare till socionom. Att kunna ta del av alternativen och få vägledning här på mässan känns jättebra.
Känner stark medvind
Majoriteten av besökarna på årets Kunskap & Framtid, som arrangerades 21–23 november på Svenska Mässan, var – liksom tidigare år – gymnasister.
– Men i år såg vi också ovanligt många unga vuxna, som ofta börjat jobba, men funderar på karriärbyte. Det är en grupp vi välkomnar och som vi länge försökt nå, säger Maria Wimnell, affärsansvarig för Kunskap & Framtid.
– Den tuffa situationen på arbetsmarknaden kan vara ett bidragande skäl till att den andelen ökar. Det är inte märkligt att många söker en ny inriktning.
Hon konstaterar att mässan ökat antalet besökare år för år. Och är speciellt nöjd med utfallet av årets mässa:
– Vi hade drygt 10 000 besök, fler än på länge. Vi känner att vi har en viktig mötesplats i tiden och upplever stark medvind.
Årets mässa samlade 93 utställare, sex fler än i fjol. Universitet och högskolor från hela Sverige fanns på plats, liksom YH-utbildningar, förmedlare av utlandsstudier, myndigheter, organisationer och flera arbetsgivare.
Positivt överraskade
Mälardalens universitet är Sveriges yngsta, upphöjt till universitet 2022, och ställde ut för första gången på Kunskap & Framtid. Med campus i Västerås och Eskilstuna ligger fokus på teknik i framkant. Bland annat med program i AI, robotik, innovation och energisystem, i nära samarbete med näringslivet.
– Vi är verkligen positivt överraskade, säger Susanne Skagersten, samordnare för studentrekrytering på MDU.
– Vi mötte ett starkt intresse på mässan och hade till och med besökare som speciellt sökt upp oss när de såg att vi skulle vara med. Väldigt roligt!
Hjälp att ta sig vidare
Göteborg Stad Arbetsmarknad och Vuxenutbildning vände sig till en delvis annan målgrupp på mässan:
– Våra utbildningar är öppna för de som saknar grundläggande behörighet. På mässan fick vi massor av frågor om hur man ska ta sig vidare, säger Sara Olsson, studie- och yrkesvägledare.
Besökare var de som har gått en gymnasieutbildning men vill byta spår, de som behöver komplettera sin utbildning, de som är nyinflyttade till Sverige och behöver validera sin utbildning för att kunna få ett jobb, m fl.
– Mycket beror på vilken nivå man är på, vad man har med sig och vart man ska. Det kan räcka med en eller två kurser för att man ska bli attraktiv på arbetsmarknaden igen.
– På mässan var det viktiga för oss att visa vilka möjligheter som finns. Med den vägledning vi kunnat ge har mångas framtidsdrömmar om utbildning och arbete blivit mer konkreta.
Välbesökta scenprogram
Att ge näring åt drömmarna, att inspirera och aktivera, var en röd tråd genom årets Kunskap & Framtid.
Bland annat via prova på-aktiviteter och självtester i flera montrar. Och i fokusområden som Blåljusområdet, YH-torget, Kreativa torget och Maritima torget. Liksom från de två scenerna: Yrkesscenen och Inspirationsscenen.
– Det har varit väldigt välbesökt, ofta helt fullsatt i scenområdena. Till exempel när Business Region Göteborg hade sin programpunkt, säger Maria Wimnell.
– Överhuvudtaget har vi upplevt en hög intensitet på mässgolvet, glada besökare och ett väldigt positivt gensvar från utställarna.
Stärkta av framgången har Maria och hennes team redan dragit igång arbetet med nästa Kunskap & Framtid, som äger rum 20–22 november 2025.